Αλλαγή στο χαμόγελο με όψεις

Αλλαγή στο χαμόγελο με όψεις
 \  Publications  \  Αλλαγή στο χαμόγελο με όψεις

Αλλαγή στο χαμόγελο με όψεις

Στο σημερινό μου άρθρο θα ήθελα να θίξω ένα θέμα στο οποίο βλέπω να υπάρχει αρκετή σύγχυση ανάμεσα στο κοινό.

Ακόμα και αν κάποιος έχει υγιή δόντια και ούλα, δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ένα ωραίο χαμόγελο. Υποδεικνύοντας ατέλειες στο χαμόγελο ασθενών μου, ακούω συχνά την αντίδραση: «…γιατρέ μου, εγώ πήγαινα κάθε έξι μήνες στον οδοντίατρό μου και πίστευα ότι δεν θα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα…».

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, παράλληλα με τη συνδρομή του κάθε ασθενούς, συμβάλλουν μεν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η αισθητική εμφάνιση του χαμόγελου.

Διαβάστε: Δρ Αντρέας Άσπρος: ο γιατρός που χαρίζει “χαμόγελα”(VIDEO)

Στη χώρα μας, έχουμε συνδέσει την αισθητική εμφάνιση του χαμόγελου με το χρώμα των δοντιών. Αυτός είναι και ο λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έρχεται στα ιατρεία ζητώντας λεύκανση, νομιζόμενοι ότι βελτιώνοντας το χρώμα των δοντιών τους θα αποκτήσουν το ιδανικό χαμόγελο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν: το σχήμα, το μέγεθος, η θέση και η επιφανειακή υφή των δοντιών.

Για τη διόρθωση του χρώματος, του σχήματος, του μεγέθους και της επιφανειακής υφής των δοντιών, θεωρώ τις ολοκεραμικές όψεις ως την ιδανική επιλογή, με την προϋπόθεση ότι τα υφιστάμενα δόντια είναι άθικτα (δηλαδή με καθόλου ή πολύ μικρή φθορά, διαθέτουν αδαμαντίνη, έχουν πολύ μικρά ή καθόλου σφραγίσματα).

Με τη χρήση των όψεων, μπορούμε να προσαρμόσουμε το μέγεθος του δοντιού, για να του δώσουμε ένα πιο σωστό και αρμονικό σχήμα σε σχέση με το πρόσωπο.

Επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα και την επιφανειακή υφή των δοντιών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε το χρώμα του χαμόγελου δίνοντάς τους για παράδειγμα ένα πιο λευκό χρώμα, το οποίο όμως θα εξακολουθεί να φαίνεται φυσικό και αληθινό.

Διαβάστε: Δρ Άσπρος: Τι είναι οι ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης;

Το αποτέλεσμα αυτό εξαρτάται, βέβαια, από τον κεραμίστα που πρέπει να «κτίσει» σωστά τις όψεις, αφού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοση των όψεων.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον παράγοντα της θέσης των δοντιών. Η ορθοδοντική θεραπεία (κοινώς «σιδεράκια»), ασφαλώς και διορθώνει τη θέση των δοντιών.

Διαβάστε: Δρ Άσπρος: Θέλω να αλλάξω το χαμόγελό μου,ποιες είναι οι επιλογές μου;

Τελειώνοντας όμως την ορθοδοντική θεραπεία και ενώ η θέση έχει διορθωθεί, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν θέματα με κάποιους ή και όλους τους άλλους παράγοντες που αναφέρω πιο πάνω (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, επιφανειακή υφή), τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνιση του χαμόγελου.

Ασφαλώς, σε μικρά παιδιά δεν θα συνέστηνα ποτέ τη λύση των όψεων, τουλάχιστον όμως οι ενήλικες οι οποίοι ζητούν ορθοδοντική θεραπεία, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν ένα ωραίο και αρμονικό χαμόγελο για να μπορούν να λάβουν μια σωστή απόφαση.

Τέλος θέλω να αναφέρω ότι, πέραν από κάποιες κατευθύνσεις που υπάρχουν για τον σχεδιασμό του χαμόγελου, τον αποφασιστικότερο ρόλο τον έχει ο οδοντίατρος, ο οποίος όχι μόνο θα εντοπίσει κάποιες ατέλειες στο χαμόγελο, αλλά θα πάρει και τις σωστές αποφάσεις για να δημιουργήσει ένα αισθητικά και λειτουργικά ωραίο χαμόγελο!

*Δρ Αντρέας Άσπρος, Αισθητικός Οδοντίατρος ,Aspros SmileDesign

Dr. Andreas Aspros works in the field of Aesthetic Dentistry and specializes in Smile Design, which involves designing a nice, aesthetic and functional smile with the use of veneers.

Get in touch

Nikolaou Nikolaide 3, Office 109 ,
Postal Code: 8010
Eleftherias Avenue 79, Chloraka,
Postal code: 8220
Michalakopoulou 14, Office 204
Demitas Tower, Postal Code: 1075
70009067

Get in touch

Nikolaou Nikolaide 3,
Office 109 ,
Postal Code: 8010
70009067
© 2024. Andreas Aspros. All Rights Resereved. Website Design by G.K Progress I.T.C Services Ltd
BulgarianChinese (Simplified)EnglishEstonianFrenchGermanHebrewItalianJapaneseKoreanLatvianPolishPortugueseRomanianRussianSlovenianSwedishTurkishUkrainian